Rush Kisses

Rasgegevens

Oorsprong

De oorsprong van de Flatcoated Retriever ligt in Newfoundland. Engelse vissers namen de daar bekende rassen (Newfoundlander, Lesser Newfoundlander of St. John's Dog) mee naar Zuid-Engeland waar ze werden verkocht aan Engelse adel.De voorkeur van de adel ging uit naar de Lesser Newfoundlander, welke werd gekruist met de in Engeland veel in zwang zijnde Setters. Hiervoor werden de Gordon Setter en de Zwarte Ierse setter gebruikt. Midden 19de eeuw ontstond zo de Wavy Coated Retriever. Door verdere kruisingen, onder meer met Collie-achtige honden, ontstond de huidige Flatcoat, met een smallere schedel en een vlak aanliggende vacht.

Algemeen beeld

Het algemene beeld van de Flatcoat is dat van een actieve en vrolijke hond van middelmatige grootte. Zijn gestalte is dat van een snelle doch krachtige hond, elegant zonder iel te zijn en met een intelligente uitdrukking. Een Flatcoat hoort vriendelijk en vol zelfvertrouwen te zijn. Deze hond leert snel. Hij heeft vrij veel beweging nodig en vindt het dan ook heerlijk om te zwemmen en apporteren. Als hij langere tijd aan zijn lot wordt overgelaten wordt hij vervelend. Het blijft zonder meer een werkhond met een enorme Will to Please en een vriendelijk karakter.



Uiterlijk

De Flatcoated Retriever komt voor in twee kleurvariaties, zwart en leverkleurig, waarvan zwart de meest voorkomende is. De schofthoogte voor reuen is 58-61 centimeter en voor teven 55-58 centimeter. Het gewicht ligt voor de reuen van 25 tot 35 kilogram en voor teven van 23 tot 30 kilogram. Het hoofd is lang en mooi gevormd met een platte en matig brede schedel en een lichte glooiende stop tussen de ogen. De oren zijn klein en de ogen zijn van middelmatige grootte. De vacht bestaat uit dicht en zo glad mogelijk haar, dat van een middelfijne tot fijne structuur is. Ze hebben een rijke bevedering aan de benen en de staart.